Sign up!

5 tips hoe je betere video’s maakt met je iPhone

Als je dan écht geen cameraploeg wil zien, dan heb je altijd nog je Iphone in tijden van lockdown. Hier vijf tips van onze supergoede makers.

1. Optimaliseer de settings

Voordat we beginnen met het uitleggen van de instellingen, is het belangrijk om altijd gebruik te maken van de camera aan de achterkant van je Iphone, de kwaliteit hiervan is vele mate beter dan de voorcamera.

Een van de beste manieren om de kwaliteit van je video te optimaliseren is om je te gaan verdiepen in je Iphone’s camera en video instellingen. Hoe beter je al deze instellingen begrijpt en kunt toepassen, hoe beter je beelden eruit zien. Frames per second (oftewel FPS) verwijst naar – goed geraden. Het aantal frames die je per seconde filmt. Ook al lijken video’s een glijdend geheel, het zijn eigenlijk een hele hoop foto’s, die wanneer je ze achter elkaar afspeelt, de illusie van beweging wekken. Er zijn verschillende soorten FPS instellingen waarvan je gebruikt kunt maken. In je camera instellingen kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld in 24 FPS te filmen, waarmee je ook op 4K kan draaien, of te wel super hoge resolutie. Maar heb je liever een toffe slow-motion, dan zou je kunnen kiezen voor 120 FPS met een resolutie van 1080P.

Daarnaast hebben we nog een miracle maker genaamd Gridlines. Veel digitale camera’s hebben deze optie. Deze grids, die niet in je video gezien zullen worden, zijn een visuele manier om je video’s meer aesthetically pleasing te maken. In film wel bekend als in hoe je het shot kadreert. Wanneer je recht voor de camera zit, zorg er dan voor dat je niet je hoofd afsnijdt van het kader en je ogen ongeveer op de bovenste lijn liggen, zodat je niet te veel hoofdruimte overlaat. FIlm je een interview? Houd je dan altijd aan “The Rule of Thirds”. Ga aan één kant van het shot zitten, de lege ruimte die je dan aan de andere kant hebt, is de richting waarop je kijkt.

2. Maak je eigen statief

Een statief is fijn om te hebben, en wordt ook zeker aangeraden, maar heb je deze niet, probeer de camera dan wel op ooghoogte te zetten. Dit zorgt voor een mooiere hoek dan van onderaf. Gebruik boeken, dozen, kratjes om je camera op de juiste hoogte te brengen.  Het is en blijft natuurlijk altijd beter om een statief aan te schaffen. En dat hoeft niet de hoofdprijs te kosten.

3. De perfecte belichting

De “Exposure” verwijst naar hoe helder het licht in je shot is. Shots met teveel licht zijn overbelicht, en shots die te donker zijn worden onderbelicht genoemd. In alle camera’s – dus niet alleen je Iphone – wordt de exposure geregeld door de shutter en iso. De camera kan worden aangepast op hoe belicht of onderbelicht je shot is.

De exposure instellingen kun je op automatisch zetten, maar je kunt ze ook aanpassen. Kadreer je shot eerst en tik daarna op het gekozen subject op je scherm, dit kan een persoon zijn maar bijvoorbeeld ook een voorwerp of iets in de natuur waarop je wilt focussen. Je zult zien dat als je op het object tikt, dat er een zonnetje tevoorschijn komt. Hier kun je de exposure aanpassen. Tik op het zonnetje en beweeg de schuifregelaar naar boven of beneden.

Het uitzicht uit een raam is mooi, maar zonder (professionele) belichting zie je waarschijnlijk alleen maar wit. Gebruik dit licht liever in je gezicht, dit zorgt niet alleen voor een mooie natuurlijke belichting, maar ook voor een goede basis voor latere aanpassingen. Probeer er wel voor te zorgen dat dit licht constant blijft, een zonnetje in je gezicht is natuurlijk mooi, maar als er telkens wolken voorkomen haalt dat de continuïteit uit je video. Film dus op een klaarlichte of zelfs grauwe dag.

4. Haal het beste uit je microfoon

Als allereerste is het belangrijk om te weten waar de microfoon in je Iphone zit. Je vind ze meestal aan de onderkant van je telefoon, waar je praat, en bij de camera’s. Zorg er daarna voor dat je vingers of telefoonhoesje de microfoons niet blokkeren.

Een algemene regel is om je microfoon zo dicht mogelijk bij de persoon te houden. Als je 2 Iphone’s ter beschikking hebt, zou je de tweede telefoon boven het hoofd van de persoon kunnen houden om zo het beste geluid op te vangen. plak hem vast aan een bezemsteel om zo je eigen boom te creëren, of houd hem vast (maar zorg er dan wel voor dat hij buiten beeld is).. BOOM. Geluid.

Een andere truc met een tweede smartphone: plak de microfoon die aan je snoer zit, of een van je draadloze earpods, in de kraag van de spreker. Start een memorecorder samen met de film opname. Geef een klap in beeld (ja dáár zijn die dus voor) zodat tijdens het monteren deze geluidsopname naadloos op het beeld gelegd kan worden.

Zorg ervoor dat er niet te veel achtergrondgeluiden aanwezig zijn. Je zult niet altijd tijd hebben om de omgeving aan te passen, maar probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Lukt dit niet en is een voiceover een mogelijkheid voor je video? Ga dan bijvoorbeeld in een dichte auto zitten, in een klerenkast of onder de lakens in je bed om een voice over op te nemen. De geluidskwaliteit zal je verbazen.

Als laatste, voordat je begint met opnemen, zet je telefoon op vliegtuigmodus. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je super toffe beltoon of de trilling van een notificatie je onderbreekt terwijl je aan het opnemen bent.

Houd het kort

We kennen ze allemaal, de eindeloos lange vlogs die tegenwoordig overal op het internet te vinden zijn. Mensen zijn nou eenmaal geprogrammeerd om met gemak aan een stuk door te praten, leuk voor een feestje of als je op de koffie bent bij je verre achternicht, maar niet als je iets wilt overbrengen of duidelijk wilt maken. Mensen hebben een korte aandachtsboog en daar moet je op inspelen, als je ze in de eerste 8 seconden (ja écht!) van je video niet te pakken hebt, zijn ze eerder geneigd om weg te klikken.

Daarnaast is het bewezen dat video’s die tussen de 30 seconden en 1 minuut lang het meest worden geliked en geshared. Zo krijg je dus ook gelijk meer engagement dan als je een vlog van een half uur online zou zetten. Zet op een rijtje welke dingen je graag zou willen delen met de kijkers van de video en licht deze kort maar krachtig toe.